onsdag 15 december 2010

Ett krig med förutbestämd syndabock.

Det är inte första gången som det kommer nyheter om etniska konflikter i Ryssland och det är definitivt inte första gången som media rapporterar det hela på ett väldigt ensidigt vis.
Ryssland är ett väldigt vidsträckt land som innehåller flera nationaliteter som ser till sina egna intressen först. I de större städerna har det skett en inflyttning av människor från bland annat Kaukasusregionen.

Startskottet till den senaste tidens oroligheter var mordet på en 28-årig fotbollssupporter. Mördarna, kaukasiska immigranter, greps men släpptes sedan snabbt igen. Detta ledde till av massiv protest på ett av Moskvas torg där det utbröt stridigheter mellan polis och demonstranter. I media sätts det likhetstecken mellan fotbollshuliganer och ultranationalister och dessa anklagas för att vara oerhört våldsbenägna. Den andra sidan i konflikten benämns med uttryck som "personer från Kaukasus" eller "unga immigranter" och att de "utpekas som kriminella".

Är jag den enda som ser att det jag nyss beskrev knappast kan kallas för objektiv journalistik? Är jag den enda som ser skillnaden mellan hur de två grupperna beskrivs?
Antingen säger med etniska ryssar och kaukasier eller så säger man fotbollshuliganer/ultranationalister och tjetjenska (kaukasiska) terrorister. (Parallell dragen till terrordådet i en rysk teater för några år sedan)
Svensk media älskar att peka med hela handen vad gäller vilken åsiktsriktning de vill att folket ska ha. Jag säger att svenska folket har rätt att själva bestämma vilka slutsatser de drar av samtida händelser.

För en objektiv journalism och ett mer öppet åsiktsklimat!

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/over-1-000-gripna-i-moskva_5810975.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-gripna-i-moskva-1.1227640
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/rasistvald-eskalerar-i-moskva_5809321.svd
http://www.svd.se/sportspel/nyheter/kravaller-pa-moskvas-gator_5802829.svd
http://www.svd.se/sportspel/nyheter/rasismhets-efter-fotbollsmord_5793817.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.2255859/1-000-gripna-av-polisen-i-moskva
http://www.dn.se/nyheter/varlden/oppositionen-far-skuld-for-moskvaoro-1.1228354

4 kommentarer:

  1. Smal hox: Jag eftersöker en objektivitet som tillåter att läsaren själv bildar sig en uppfattning om läget i Ryssland.

    Min stora reservation mot hur det har framställts i media är hur man använder uttryck för att få den ena sidan att låta väldigt oskyldig samtidigt som man använder värdeladdade uttryck för att på förhand döma ryssarna/"ultranationalisterna".

    SvaraRadera
  2. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pogrom

    SvaraRadera
  3. Ryssarna är visserligen inte en minoritet i sitt eget land, än, men visst är förföljelsen av ryssar sanktionerad av den ryska staten... med tanke på din wiki-länk.

    SvaraRadera
  4. Den här bloggen måste jag följa, min fina vän.

    Hälsningar från en av dina kompisar.

    SvaraRadera