tisdag 24 april 2012

9,5 miljoner svenskar?


Enligt DN och SCB är det troligt att Sveriges befolkningsmängd uppgår till 9,5 miljoner på fredag eller däromkring. Det påstås även att det lika gärna kan vara en nyfödd som en nyinflyttad som blir vad de kallar nummer 9,5 miljon. Enligt artikeln så har invandringen de senaste åren varit rekordhög men att den de närmaste åren kommer att plana ut eller minska. Enligt SCB’s prognos kommer det att dröja nio år(år2021) för ytterligare en halv miljons ökning och sedan fördubblas plötsligt tiden till arton år (år 2039) för ytterligare en halv miljon. Deras prognos verkar basera sig framför allt på att de kommer att dö fler människor än det föds och att invandringen kommer att minska samt att utvandringen ökar.

Genom att kontrollera statistiken på SCB’s hemsida så kan man se att det är en aning mer sannolikt att nummer 9,5 miljoner kommer att vara född här än invandrad eftersom ungefär 53 % av den nytillkomna befolkningen består av födda, resten av invandrade. Vad de baserar sitt antagande på att invandringen kommer att minska är svårt att veta och därför kontrollera, dock känns det väldigt tveksamt att ett politiskt beslut som ger den effekten finns i den närmaste framtiden. Den trend man sett sen innan är att utvandringen de senaste årtiondena har ökat i ungefär samma takt som invandringen och det talas även om att man blir mindre benägen att utvandra ju fler år man bott i Sverige men tydligen så har inte SCB sett denna trend utan spår att utvandringen fortsätter att öka trots att invandringen minskar.

Vad betyder detta egentligen för befolkningssammansättningen då? Dels betyder det att svenskar fortsätter att minska till fördel för invandring och barn födda till en eller två utländska föräldrar. Man kan även se att staten gjort sig beroende av invandring för att ha en befolkningsutveckling med fler skenbart anställningsbara människor som skall försörja de i åldersgrupperna 0-18 och 65+. Detta är den enkla utvägen ur problemet när ett land har gått ur utvecklingsfasen till industrialiseringen och är fullt utvecklat. Tidigt i utvecklingen när välfärden förbättras ökar födelsetalen medan dödstalen inte hunnit påverkas och man får efter några år en kraftigt ökad arbetskraft i förhållande till en liten andel åldrad befolkning.  Men efterhand som landet utvecklas och kräver mer och priserna går upp och så vidare minskar födelsetalen till att i Sverige hamna strax under två barn per kvinna, detta gör att vi får en minskar arbetskraft till en ökad andel åldrad befolkning. Den lätta vägen är då att importera arbetskraft för att få en fortsatt ökad arbetskraft eller så kan ta den under en tid lite jobbigare vägen och inse att vi är färre som måste försörja fler och faktiskt göra det.

För egentligen, går det verkligen så himla bra för Sverige med den taktiken som politikerna valt? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar